Belföld

Belföldi hírek

Hitelkiváltás a lakás értékesítésével

Az Otthon Centrum szakértői szerint a devizaalapú hitelek rögzített árfolyamú végtörlesztési lehetőségének törvénybe iktatása esetén sokak számára alkalmazható eljárás lehet, hogy a deviza hiteles tulajdonos a lakása eladásával törleszti a kölcsönt, majd a vételárból fennmaradó pénzt önerőnek használva, másik lakást vásárol, de most már forint alapú kölcsönre.

Az ingatlan értékesítési hálózat számítása szerint egy átlagos fővárosi lakásra felvett svájci frank hitelét végtörlesztő adós, ha a lakását eladva, 180 forintos frank-árfolyamon törleszti a piaci 240 forintos árfolyam helyett a kölcsönét, akkor 3,9 millió forint előnyhöz jut.
Számításaik szerint, ha valaki 2007-ben vásárolt egy 45 négyzetméteres, kétszobás átlagos budapesti lakást, akkor az 13,3 millió forintba került. Amennyiben most eladja a tulajdonosa, a reális piaci ára 12,4 millió forint lesz. A tulajdonosnak a lakás megvásárlására 40 százalékos önerő mellett 2007-ben nyolcmillió forintot biztosító svájci frankkölcsönt kellett felvennie, hét százalékos kamattal, 20 évre 156 forintos árfolyam mellett. A jelenlegi piaci - 240 forintos svájci frank - árfolyam mellett a tőketartozása 11 millió forintra nőtt, tehát az ingatlan értéke és a tőketartozás között 1,4 millió forint van csupán, az ingatlan értékesítése után, szinte semmilyen mozgástere nem maradna a tulajdonosnak.
Ezzel szemben a kedvezményes végtörlesztés esetén a tőketartozás 8,2 millió forintra csökken, vagyis 3,9 millió forint maradna a tulajdonos zsebében a devizahitel visszafizetése után. Ez az összeg - az elvárt jövedelemi helyzet, a jó hitelképesség és a megfelelő fedezet esetén - elegendő önerőt jelenthet egy 8,2 milliós, piaci kamatozású forinthitel felvételére, amiből egy hasonló ingatlant vásárolhat.
A példában a svájci frank alapú hitel elmúlt havi törlesztő részlete - a jelenlegi árfolyamon - 93.434 forint volt. Ha ezt az adós kiváltja egy 16 éves futamidejű, 8,2 milliós, 10 százalékos kamatozású forinthitellel, akkor havonta csak 86.068 forintot kellene fizetnie, és megszabadulna az árfolyam ingadozásának kockázatától.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040666

  Ki van jelen

  Oldalainkat 16 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME