Belföld

Belföldi hírek

Szakszervezeti demonstráció

Az LMP véleménye szerint nem felel meg az alkotmányos alapelveknek az a rendőrségi döntés, amelyik megtiltotta a szakszervezetek szeptember 29-től meghirdetett D-Day elnevezéssel szerveződő ülősztrájk és tüntetéssorozatát - mondta csütörtökön az MTI-nek Schiffer András. A frakcióvezető  szerint a demonstrációk, a döntés ellenére - más helyszínen és időpontban - megtarthatóak.

 

A politikus az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a "gyülekezési joggal kapcsolatban az Orbán-kormány ott folytatja, ahol az előzőek abbahagyták". Schiffer András azt mondta, hogy a sajtóhírekben megjelent rendőrségi döntés nem felel meg az alkotmányos elvárásoknak és "él a gyanú az emberben, hogy politikai nyomásra döntöttek".
Szavai szerint, ahogy a kínai miniszterelnök látogatása ellen szervezett tibeti demonstrációk tiltásakor, úgy most is "megengedhetetlen", hogy a rendőrség ennyire tágan értelmezze a gyülekezési törvénynek a közlekedés zavartalanságáról szóló részét. Ehhez kapcsolódva teljesen kizártnak nevezte, hogy egyik demonstráció helyszínén és időpontjában sem lehet biztosítani a közlekedés zavartalanságát.
Arra is felhívta a figyelmet, hogy a rendőrségnek nincs joga teljes egészében betiltani a tüntetéseket, ugyanis a határozat csak adott időpontokra és helyszínekre vonatkozhat, ezért a szakszervezetek bejelenthetnek új időpontokat és helyszíneket.
Azt is hangsúlyozta, hogy "ez a húzás illeszkedik abba a sorba", amikor először a sztrájktörvény szigorításával "akarták elejét venni a közlekedési dolgozók tiltakozásainak, a készülő munka törvénykönyvében a szakszervezeti jogokat akarják gyengíteni, "most pedig az előző kormányok mintájára beleavatkoznak a rendőrségi munkába és a munkavállalói tiltakozást kívánják megengedhetetlen módon korlátozni".
"Orbán Viktor nem hajlandó beletörődni, hogy a magyar emberek nem kérnek a kaszárnyakapitalizmusból és tiltakoznak a kormány politikája ellen, ami a kiszolgáltatottság és a kizsákmányolás növelése árán akarja a versenyképességet biztosítani. A kormány pedig minden eszközt megragad, hogy az ellensúlyokat eltüntesse, de az ellenállást nem fogják tudni letörni" - zárta mondandóját.
A szeptember 29-től meghirdetett D-Day elnevezéssel szerveződő szakszervezeti ülősztrájk és tüntetéssorozat szervezői csütörtökön tudatták az MTI-vel, hogy a rendőrség megtiltotta a kezdeményezést. A szakszervezeti vezetők szerint a rendőrségi tiltó határozat súlyosan sérti az alkotmányos jogokat, a szeptember végére és október elejére tervezett tüntetésük nem marad el, "sőt a hatalom erejének ilyen fitogtatása újabb lendületet ad a szerveződésnek" - tudatták az MTI-nek küldött közleményükben, hozzátéve, a munkavállalói jogok csorbítása és más kormányzat intézkedések miatt szerveződő tüntetésükkel kapcsolatban csütörtök délután sajtótájékoztatót tartanak.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni. Ezért alapos mérlegelés után, a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltotta meg tüntetést.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, az akcióegység operatív törzsének egyik vezetője emlékeztetett: a mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység Budapesten ülősztrájkot, kerekasztal-megbeszélést, nagygyűlést tartana, és félpályás útlezárásokkal lassítaná országszerte a közúti forgalmat.
Közlése szerint a rendőrség külön határozatokban, ugyanarra hivatkozva tiltotta meg mind a tizenkét, különféle helyre és időre bejelentett rendezvényüket. Az október 1-jére bejelentett Kossuth téri megmozdulásuk megtiltását nonszensznek nevezte, mert a határozat szerint a rendezvény zavarná az Országgyűlés munkáját, holott szombat délután nem tartanak ülést.
Kónya Péter megjegyezte, korábban olyan napon engedélyezték az élőlánc megtartását a Parlament körül, amikor éppen ülésezett a Ház.
A más helyszínekre vonatkozó tiltó határozatok között említette, hogy az ülősztrájkot a Lánchídnál a közlekedés aránytalan akadályozására hivatkozva tiltották meg, miközben köztudott, hogy felújítás miatt másfél évre lezártak hidakat, és egy nappal később, október 2-án egy futóverseny miatt kell lezárni a hidat.
"Lábbal akarják tiporni a demokráciát Magyarországon" - fogalmazott Kónya Péter, hozzátéve, még életbe sem lépett az új alaptörvény, és már most korlátozzák az alkotmányos jogokat.
A jogsérelmet demonstrálva egy asztalt fekete terítővel takartak le, amelyre azt írták: "Az Alkotmány asztala”, és egy bakancsot tettek az alkotmány szövegét tartalmazó dokumentumra.
A szakszervezeti vezető szerint semmilyen eredményre nem vezetett korábbi tüntetésük, a hatalom nem figyel arra, hogy mik a választópolgárok igényei, ezért sérül a demokrácia. Megjegyezte: 1686 nap telt el azóta, hogy a Fidesz-frakció tagjai kordont bontottak a Parlament előtti téren azért, hogy az állampolgárok szólásszabadságukkal, gyülekezési jogukkal élhessenek, ma pedig éppen ők elvennék, korlátoznák ezeket a jogokat.
Kónya Péter szerint egyértelmű, hogy a rendőrség politikai nyomásra hozta meg tiltó határozatát, és abban bíznak, hogy "a még független bíróság" nekik ad majd igazat, és elutasítja  a rendőrségi tiltó határozatot.
A Fővárosi Bíróság előtt a Társaság a Szabadságjogokért szervezet jogászai képviselik majd a D-Day-nek nevezett megmozdulás szervezőit.
Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, aki szintén vezetője az operatív törzsnek, azt mondta: ha a bíróság elutasítja kérelmüket, akár más helyszíneken, alkotmányos keretek között megtartják rendezvényüket.
Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a sajtótájékoztató előtt azt mondta az MTI-nek: a gyülekezési törvény értelmében, a hatályos jogszabályok alapján tiltották meg a rendezvényt. Közölte: a Budapesti Rendőr-főkapitányság alaposan megvizsgálta, hogy a megmozdulás ideje alatt és helyén milyen a közlekedés helyzete, milyen úton lehetne elterelni, és megállapították, a több helyszínre, folyamatosan bejelentett rendezvény miatt a forgalmat nem lehet elterelni.
A dandártábornok megjegyezte, a határozatot a demonstráció bejelentői csütörtökön kézhez kapták, felülvizsgálati kérelmet nyújthatnak be ellene a bírósághoz, és a rendőrség a bíróság döntését végre fogja hajtani.
Az ORFK szóvivője kijelentette: a megmozdulást megtiltó határozat megalapozott volt, mert a közúti és tömegközlekedést semmilyen más módon és úton nem tudták volna biztosítani.
Garamvölgyi László emlékeztetett: korábban, amikor ilyen kizáró okok nem álltak fenn, ugyanezen szakszervezeteknek engedélyezték a rendezvényeket, és hozzáfűzte, a rendőrség mint jogalkalmazó kizárólag a hatályos jogszabályok alapján dönthet.
A mintegy 70 szakszervezetet, civil és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység szeptember 8-án sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a munka világát érintő kilencpontos követeléscsomagot fogalmaztak meg, és szeptember 29-től indítják a határozatlan időre meghirdetett, D-Daynek nevezett tüntetéssorozatukat.

MTI

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1786
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1040750

  Ki van jelen

  Oldalainkat 43 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk
  • premagoras

  AZ ÖN IP CÍME