Belföld

Belföldi hírek

Megalakult a Civil Akcióegység (CAE)

Civil szervezetek és mozgalmak széles csoportja akcióegységet határozott el 2011. szeptember 5-én. Az aláírók között van a Civil Mozgalom, a Demokratikus Hálózat, a Szociális Charta és a Magyar Szociális Fórum Hálózat több szervezete. A bejegyzés alatt álló az Egymillióan a sajtószabadságért Egyesület támogatja a szerveződést és a jövőben együttműködik vele. A résztvevők közösen lépnek fel a tömegek életfeltételeinek rosszabbodása és a demokratikus jogok korlátozása ellen. Támogatják a szakszervezetek korábban alakult akcióegységét.

 

Civil szervezetek és mozgalmak széles csoportja akcióegységet határozott el 2011. szeptember 5-én. Az aláírók között van a Civil Mozgalom, a Demokratikus Hálózat, a Szociális Charta és a Magyar Szociális Fórum Hálózat több szervezete. A bejegyzés alatt álló az Egymillióan a sajtószabadságért Egyesület támogatja a szerveződést és a jövőben együttműködik vele. A résztvevők közösen lépnek fel a tömegek életfeltételeinek rosszabbodása és a demokratikus jogok korlátozása ellen. Támogatják a szakszervezetek korábban alakult akcióegységét.  Az aláírt dokumentum tartalmazza a fő követeléseiket: Civil akcióegység a tekintélyuralom és az elszegényedés ellen  A gazdasági-pénzügyi és politikai válság jelei nyilvánvalóak a magyar társadalom jelentős része számára. A kormány és a hatalmon lévő csoportosulás saját önös érdekein, az értelmetlen megszorító politikán kívül nem vesz tudomást a hatalmas tömegek életfeltételeinek rosszabbodásáról, a munkanélküliség kiterjedéséről, a közoktatás, a szakoktatás és a felsőoktatás, valamint az egészségügy helyzetének drámai rosszabbodásáról.  A kormány és irányítása alatt a parlamenti többség korlátozta alkotmányos jogainkat, a sajtószabadságot, a sztrájkjogot, megfelezte a táppénzt, harmadára csökkentette a munkanélküliségi ellátást, csökkenteni akarják a szabadságot, ellentételezés nélkül növelik a munkaidőt, szűkítik a legalapvetőbb szakszervezeti jogokat, bevezetik a munkaszolgálatot – a civil társadalom sorvad az államhatalmi koncentráció következtében.

Tennünk kell valamit. A civil társadalom igényei alapján fogalmaztuk meg követeléseinket, amelyek megvalósítására érdemes akcióegységbe tömörülni.   1.  Maradjon érvényben 2011 után is a hatályos alkotmány, állítsák vissza a sajtószabadságot és a sztrájkjogot! 2.     Minden magyar állampolgár számára megélhetést biztosító alapjövedelmet! 3.  Lakhatási jogot mindenkinek, teremtsük meg az állami, közösségi bérlakás állományt!  4.     Progresszív közteherviselést!   5.  Helyre kell állítani minden állampolgár számára a szervezkedési szabadságot, erősíteni a szakszervezeteket, a munkahelyeken általánossá tenni a kollektív szerződést !  6.  Társadalmilag fedezett oktatást és egészségügyi ellátást! 7.  Társadalmi ellenőrzést minden állami funkció felett, érdemi együttműködést, érdekegyeztetést  a szakszervezetekkel, szakmai konzultációt az illetékes civil szervezetekkel!  8.     Elengedhetetlennek tartjuk a törvényhozás előtt az érintettekkel történő nyilvános egyeztetést!! 9.  Civil, állami és társadalmi ellenőrzést a bankok és a közüzemi szolgáltatók követelései és beszedési gyakorlata felett! Követeljük az adósságterhet növelő behajtó cégek felszámolását, adósságot csak állami szerv hajthasson be!  Mi, az aláíró civilszervezetek közös elhatározásból akcióegységbe tömörülünk. Céljaink elérése érdekében összehangoltan és együtt lépünk fel minden civil szervezettel, és 2011. szeptember végétől határozatlan idejű összehangolt országos akciósorozatba kezdünk. A szervezett megmozdulások célja jogaink megvédése, a mi érdekünkben is fellépő szakszervezetek küzdelmének társadalmi támogatása és a kormánnyal történő megállapodások kikényszerítése. Békés eszközökkel, a törvényeket betartva akarjuk közös céljainkat elérni.

A gazdasági-pénzügyi és politikai válság jelei nyilvánvalóak a magyar társadalom jelentős része számára. A kormány és a hatalmon lévő csoportosulás saját önös érdekein, az igazságtalan megszorító politikán kívül nem vesz tudomást a hatalmas tömegek életfeltételeinek rosszabbodásáról, a munkanélküliség kiterjedéséről, a közoktatás, a szakoktatás és a felsőoktatás, valamint az egészségügy helyzetének drámai rosszabbodásáról. A kormány és irányítása alatt a parlamenti többség korlátozta alkotmányos jogainkat, a sajtószabadságot, a sztrájkjogot, csökkentette a táppénzt és a munkanélküliségi ellátást, csökkenteni akarják a szabadságot, ellentételezés nélkül növelik a munkaidőt, szűkítik a legalapvetőbb munkajogokat.

A Civil Akcióegység gondolata nem először merült fel a kezdeményezők részéről. A globális válság, a hazai és a nemzetközi  helyzet egyre súlyosabb alakulása a civil szféra aktiviziládósához, tömeges demonstrációkhoz vezetett mind a mediterrán medence egyes országaiban, mind Közép- és Kelet-Európában, de a centrum-országokban is. A hazai helyzetet az Orbán-kormány tekintélyelvű, nacionalista, populista, neokonzervatív megszorító politikája és kirekesztő, szegényellenes intézkedései, a munkajogok radikális megnyirbálása jellemzi. Ilyen körülmények között kezdtük felvenni a kapcsolatot a magyar civil szféra képviselőivel, amelynek eredménye a CAE megalakulása, a felhívás aláírása és nyilvánosságra hozatala.  A magyarországi antidemokratikus kurzussal szemben végre a szakszervezetek is kezdenek egymásra találni és keresik az akciószövetséget a civil szféra mozgalmaival. A Civil Akcióegység   megalakításának egyik fő célja a hazai szakszervezeti konföderációk   demonstrációinak aktív támogatása, a széles társadalmi ellenállás kibontakozásának elősegítése. Első akcióként a CAE csatlakozik a szeptember 12-re a Parlament elé tervezett tiltakozó megmozduláshoz, hogy velük együtt protestáljon a kormány munkavállalókat érintő eddigi intézkedései és a Munka Törvénykönyv tervezett módosítása ellen. Ebbe a sorba illeszkedik a hat szakszervezeti konföderáció mintegy ötven szakszervezete által szeptember 29-től meghirdetett akciósorozatban való részvétel is.  A munka világával összefüggő követeléseken túlmenően a Civil Akcióegység célkitűzései kiterjednek a jelenleg érvényben levő  Alkotmány megtartására, a médiatörvény felülvizsgálatára, az emberi jogok (lakhatás, egészség, polgári szabadságjogok, stb.) biztosítására, az életünket érintő ügyekben a társadalmi ellenőrzés bevezetésére.   Az itthoni megmozdulásokba szeretnénk bevonni a munkanélkülieket, a bizonytalan helyzetűeket, a hajléktalanokat, a hitelkárosultakat, a környezetvédőket és a jogvédő szervezetek képviselőit is. Számítunk a hazai média progresszív képviselőinek segítségére a felhívásunk minél szélesebb körű megismertetésében. Felhívásunkat eddig 12 szervezet írta alá, amelyhez további civil csoportok csatlakozhatnak illetve felvehetik a kapcsolatot a Civil Akcióegységgel a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

OS

Szólj hozzá...

  FaceBook  

  Belépés/Regisztráció

  Bethlen Gábor Alap

  kormany tamogatas
  Bethlen Gábor Alapkezelő által kiírt "Hagyományos népi mesterségek a Bácskában és iskolabusz működtetése" címen 500.000 forintos  támogatást nyert a Szent László Határrendész Közhasznú Egyesület 2017.január 01-től, 2017.december 31-ig.

  Pályázatok

  • CEDEFOP

   A CEDEFOP kihívásának lényege, hogy mobilizálja azokat a csoportokat, melyek szakoktatás - és képzésben részesülnek (VET), az egész Európai Unióban, valamint Norvégiában és Izlandon. A verseny által ezek a csoportok megmutathatják, hogy milyen képzésekben vesznek részt, és mi az, amit[…]

  • EU in my Region

   Két fotót készítsen: az egyiknek magát a projektet, a másiknak pedig az uniós támogatást ismertető tájékoztató táblát kell ábrázolnia. Legyen kreatív! Töltse fel mindkét képet a platformra.

  • Europe in my Region - Blogverseny

   EVegyen részt a blogversenyen, és nyerjen egy háromhetes uniós kommunikációval foglalkozó brüsszeli tanfolyamot!Írjon és tegyen közzé egy blogbejegyzést bármely uniós támogatásban részesült projektről.

  • Nyújtsd a kezed!

   A Magyar Segítő Kezek Alapítvány grafikai pályázatot hirdet az alapítvány logójának megtervezésére. Alapítványunkat azért hoztuk létre, hogy segítő kezet nyújtsunk azoknak az embereknek, akik fogyatékkal élnek, vagy akik súlyos illetve gyógyíthatatlan betegségben szenvednek.

  • Hagyományaink megjelenése és új hagyományok kialakítása az iskolakertben

   Idén 150 éves a népiskolai törvény - ami az iskolakertek hazai elterjedésében döntő szerepet játszott. Az iskolakertek e nagy korszakának hagyományai a mai kerteket is éltetik, bennük forrásokat, inspirációt, lelkesedést meríthetnek a mai kert-pedagógusok.

  • Inspiráló iskolakertek

   Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata iskolakertet működtető, Iskolakert-hálózati közösségek számára

  • Az Év Széchenyi Vállalkozása 2018

   A pályázatot a Gróf Széchenyi Család Alapítvány kezdeményezte. Az Év Széchenyi Vállalkozása díj egy olyan kitüntetés, mely a nyertes számára kiemelkedő társadalmi és szakmai elismerést jelent.

  • Kapszulakollekció: tervezd meg az év legjobb utazó gardróbját és nyerd meg álmaid utazását!

   Élsz-halsz a divatért, de nem szereted a hideget? Ha magadra ismersz, akkor egy nagyszerű hírem van a számodra! "Télből a nyárba" mottóval divattervezési pályázat indul, melynek győztese utazást nyer a novemberi Dubai Design Weekre :)

  • Századok recenziós pályázat

   A Magyar Történelmi Társulat Századok című folyóirata recenziós pályázatot hirdet. Olyan pályaműveket várunk, amelyek a közelmúltban megjelent, új és jelentős tudományos eredményeket tartalmazó történelmi tárgyú szakmunkák (monográfiák, konferencia-, illetve tanulmánykötetek) érdemi, elemző és értékelő bemutatására vállalkoznak.

  • Az év orvos költője és Az év orvos írója

   Irodalmi Rádió pályázata - 2018. "Az év orvos költője" és "Az év orvos írója" kitüntető címek megszerzéséért továbbá lehetőség az Irodalmi Rádió hangzó- és nyomtatott kiadványsorozataiban, rádióműsoraiban, felolvasóestjein, netköteteiben való megjelenésre, az Irodalmi Rádió alkotóközösségéhez való csatlakozásra is.

  LEADER

  kis projekttabla

  Darányi Ignác Terv

  Eszkozbesz SztLaszloHatarrendesz

  Szt László Határrendész Daranyi 1 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 2 A3

  Szt László Határrendész Daranyi 3 A3

  Statisztika

  Látogatók
  1787
  Cikkek
  820
  Webcímek
  14
  Cikkmegtekintések találatai
  1041380

  Ki van jelen

  Oldalainkat 45 vendég és 0 tag böngészi

  Legújabb felhasználók

  • fuebracwildwer
  • liochenibbcros
  • holsniwelo
  • lkomgenrefi
  • sonbathinktalk

  AZ ÖN IP CÍME